KUUDES LUKU - Honkakodossa touhutaan

Vainuharhan jäsenistö saapui hyvissä ajoin ennen pimeän tuloa neljäntenä päivylinä väsyneinä ja nälkäisinä kotikonnuilleen. Lepotauot olivat olleet vain osan yöppöä ja päivylisaikaankin lyhyitä ravinnonkeräämistaukoja joten syötävääkin matkan varrella oli ollut niukasti. Varsinkin Ortsi Oivaltaja jo vähän iäkkäämpänä ja Fenkku Klenkku jolla yksi jalka oli hieman muita lyhyempi sekä pienikokoinen Risse Lipsis tunsivat matkan rasitukset jaloissaan. Jaska Juujuu sen sijaan oli vielä hyvissä voimissa koska oli ratsastanut Fenkku Klenkun pehmeän pörröisessä selässä koko matkan jaellen näköalapaikaltaan hyviä ohjeita muille matkalaisille kaikenlaisista pikkuesteistä, jotka tiellä lojuivat. Hän kuvitteli olevansa muita korkeammalla vaikka tosiasiassa hänen päänsä oli samalla tasolla kuin häntä kyyditsevän Fenkku Klenkun pääkin. Päästyään tutuille asuinsijoilleen lähetettiin nuoremmat ja vielä hieman energiaa puhkuvat neidot Rilla Ripeäkinttu ja Nuusku Nummentyttö keräämään kaikille iltuuspalaa sillä aikaa kun muut kävivät purossa juomassa ja huuhtomassa matkan pölyt pois. Lopulta koko seurue asettui syömään hiljaisuudessa, jonka jälkeen yksi toisensa jälkeen kömpi omaan pesäkoloonsa hyvin ansaitulle levolle.

Luca Lemminkäinen ja Rilla Ripeäkinttu olivat jonkin aikaa suunnitelleet yhteisen pesän perustamista mutta eivät olleet vielä niin pitkälle vielä päässeet ja toisaalla Ljuba Justiina ja Dore Donkkaajakin olivat aloittaneet yhteisen pesän rakennuspuuhat mutta ne olivat vielä pahasti kesken, joten tämä tumma ja ylväsryhtinen kaunotar asui vielä yhdessä veljensä Luca Lemminkäisen kanssa. Niinpä nuoret parit toivottelivat toisilleen kauniita unia ja erosivat omiin koloihinsa kömpien.

Hetken kuluttua kuului joka kolosta tuhinaa kun pimeys verhosi Honkakodon niittyt ja kumpareet. Vain yksi oli hereillä. Zotto Zompaaja oli lupautunut ottamaan ensimmäisen yöpön vahtivuoron kaukoputken äärellä.

Parisen ajanpätkää nukuttuaan Luca Lemminkäinen heräsi ja tunsi olonsa levottomaksi. Hän hiipi kolostaan ulos jotta ei herättäisi siskoaan. Hetken totuteltuaan silmiään pimeyteen hän alkoi erottaa tummien runkojen ääriviivoja. Hän hiipi suuntaan missä kaukoputki sijaitsi mennäkseen tarkastamaan kuinka Zotto Zompaaja jaksoi pysyä hereillä. Perillä häntä odotti puoliksi istuen puoliksi maaten kaukoputkeen päätään nojaava kiharakarvainen nellero syvässä unessa hieman kuorsaten. Luca Lemminkäinen oli hyvin ymmärtäväinen sillä olivathan he kaikki joutuneet saman rasituksen alaisiksi edellisen päivylin aikana. Hän tönäisi kevyesti Zotto Zompaajaa kylkeen, jolloin tämän pää vierähti pois kaukoputken päältä ja tämän koko keho kellahti maahan pienen tömähdyksen säestämänä. Siinä nukkuja jaktoi uniaan mistään tietämättömänä.

Luca Lemminkäinen päätti antaa toisen olla aloillaan ja istuutui itse kaukoputken äärelle. Hän tarkasti tarkkaan kaikki maan rajat joka suunnasta mutta ei nähnyt mitään poikkeavaa missään. Kuitenkin pohjoisen rajoilla oli kummallinen ja tavallista sankempi sumu, jota kaukoputki ei heti kyennyt kovin tarkasti läpäisemään. Luca Lemminkäinen tarkensi ja sääteli putkea tovin ja alkoi uudestaan tarkastella pohjoisrajaa. Pikkuhiljaa hän alkoi saada selvää tarkemmin myös sen seudun rajatilanteesta. Kaukoputkessa näkyi isoja ja tummia hahmoja hiljaa liikuskelevan pimeässä edes takaisin. Kaikki oli siis hyvin sielläkin. Kaukaasian nellerot tekivät työtään ja pitivät tarkkaa vahtia, kuten heillä oli tapana.

Tämän jälkeen hän käänsi putken tarkkailemaan nelleroitten omaa maata ja löysi muunmuassa erakko Nestori Nerudan istuskelemassa luolansa suulta vaikka olikin jo täysin pimeää. Hän jatkoi tutkimusmatkaansa kaukoputkella ympäri koko nelleroitten maata huomaamatta mitään huolestuttavaa. Kalmanpuistoihin sisälle ei kuitenkaan tälläkään putkella kyennyt näkemään. Niin tiheä pimeys siellä vallitsi. Toisaalta kukapa pystyisi siellä oleskelemaan muuta kuin hetkittäin. Ne itikat kyllä pitivät huolen siitä, että kenen vaan oli sieltä päästävä pois kiireen vilkkaan, ellei ollut jo imeytynyt pohjattomiin rämelätäköihin tai repinyt itseään verille piikkiköynnöksistä. Puistojen ympäristössä ei kuitenkaan näkynyt mitään liikehdintää. Maassa kaikki hyvin ajatteli Luca Lemminkäinen ja suuntasi putken tutkailemaan rajojen tuonpuoleisia tapahtumia.

Luonnonmullistuksen aiheuttama vaurio maan etelärajalla näkyi selvästi ja edelleen usvaverhossa oli sama suuri repeämä. Yhtäkkiä Luca Lemminkäisen näkökentässä vilahti jokin liike juuri siellä repeämän kohdalla. Ihan kuin varjot liikkuisivat ja muuttaisivat muotoaan. Sitten hän ei enää nähnyt mitään uutta liikehdintää vaikka kuinka hieroi silmiään ja yritti katsoa uudestaan. Ehkäpä hänen väsynyt mielensä oli tehnyt hänelle tepposet. Lopun yöppöä hän kuitenkin piti vahtia kaukoputken äärellä kunnes hänen vierellään tuhiseva olento heräsi ja nousi pöllämystyneenä pystyyn miettien hetken missä hän oli ja mikä hahmo siinä hänen tykönä oleskeli. Muutaman pätkylin jälkeen hänelle selvisi, että siinä vierellä kalpean valon sarasteessa istui hänen ryhmänjohtajansa.

"Olenko minä nukkunut koko yöpön vahtivuoroni aikana", hän kysyi nolostuneena ryhmänjohtajaltaan.

"Olet kyllä nukkunut mutta ei se ole niin vakavaa. Olen pitänyt vahtia ja kaikki tuntuu olevan kunnossa toistaiseksi", vastasi hänelle kaukoputken ääreltä Luca Lemminkäinen, joka ei halunnut mainita liikkuvista varjoista koska ei ollut varma oliko hän nähnyt näkyjä. "Nyt taidan kyllä mennä takaisin kolooni ja ottaa nokoset ennen tämän päivylin harjoitteluohjelmaa" jatkoi Luca Lemminkäinen ja poistui väsyneenä omaa pesäänsä kohti.

"Voisitko sinä ja Ortsu Oivaltaja jakaa tämän päivän harjoittelijat ja vahtivuorolaiset sillä aikaa", hän vielä huikkasi taakseen jääneelle Zotto Zompaajalle ennenkuin kömpi koloonsa juuri kun hänen siskonsa hämmästyneet kasvot pilkahtivat ulos oksien alta.

Luca Lemminkäinen vaipui heti syvään ja levolliseen uneen päästyään maate tiheiden oksien alle suojaan. Myöhemmin herättyään hän totesi päivylin olevan jo pitkällä sillä valo oli hyvin kirkasta kullaten koko taivaankannen. Hän venytteli itseään nautinnollisesti kolonsa ulkopuolella ja lähti purolle juomaan. Hän totesi muiden olevan omissa puuhissaan pitkin niittyjä. Ljuba Justiina oli kauempana viherjuurikaslaaksossa keräämässä heille välipalaa ja Dore Donkkaaja kulki tarkastelemassa kypsyviä lihariisipötkylöitä, jotta tiedettäisiin milloin uutta satoa saataisiin alkaa syömään. Se kun oli aina parempaa kuin jo pitkään kypsänä olleet pötkylät. Fenkku Klenkku näkyi olevan Jaska Juujuun kanssa mineraalisavimontulla ammentamassa ravitsevaa savea isolle lehdelle heille kaikille vahvistukseksi ennen päivän virallista osuutta. Nuoriso kirmaili pitkin ja poikin ja Zotto Zompaaja lekotteli purossa antaen solisevan veden huuhdella kiharaista selkäänsä. Risse Lipsis näkyi olevan kaukoputkivuorossa. Muska Muskeli istui pitämässä palaveria Ortsi Oivaltajan kanssa ja vinkkasi nähtyään Luca Lemminkäisen tämän liittymään heidän seuraansa. Hän olikin juuri kääntymässä heihin päin kun hän kompastui johonkin. Kuin ei mistään paikalle oli ilmestynyt Frodo Friskis, joka seisoi hänen vierellään suu virneessä.

"Hyvin taitavasti kampattu kuomaseni", naureskeli Luca Lemminkäinen ja kömpi takaisin jaloilleen jatkaen kävelyään kohti palaveria pitäviä iskuryhmän luottamusjäseniä.

Aikansa nämä kolme kaverusta keskustelivat ensimmäisen harjoitusohjelman aloittamisesta ja Ortsi Oivaltaja esitteli selkein sanoin laatimansa ohjelman, jossa vahtivuorot, harjoitteluvuorot etsittävineen ja etsijöineen sekä ravinnonkeräämisvuorot jaettaisiin niin, että kaikki joutuisivat vuorollansa tekemään kaikkea. Ortsi Oivaltaja vei lopuksi Luca Lemminkäisen puron toiselle puolen missä maa oli sileän saven peitossa ja esitteli saveen piirtämänsä päivyliohjelman seuraavan yhdentoista päivylin ajalta. Ohjelma oli pitkä ja hyvin harkittu. Saveen raapustettu tarkka listaus oli seuraavanlainen:

Harjoitusohjelma

Päivyli 1:

Hakuvalmentaja: Luca Lemminkäinen

Hakuvalvojia: Muska Muskeli ja Ortsi Oivaltaja

Etsijät: Frodo Friskis, Rilla Ripeäkinttu, Jaska Juujuu ja Dore Donkkaaja

Piilossa: Risse Lipsis, Nuusku Nummentyttö, Ljuba Justiina ja Ortsi Oivaltaja

Vahdissa: Zotto Zompaaja

Ravinnonkerääjät: Ljuba Justiina ja Dore Donkkaaja

Yöppövuorossa: Fenkku Klenkku

Päivyli 2:

Hakuvalmentaja: Zotto Zompaaja

Hakuvalvojia: Muska Muskeli ja Ortsi Oivaltaja

Etsijät: Risse Lipsis, Ljuba Justiina ja Dore Donkkaaja

Piilossa: Frodo Friskis, Rilla Ripeäkinttu ja Jaska Juujuu

Vahdissa: Luca Lemminkäinen

Ravinnonkerääjät: Risse Lipsis ja Frodo Friskis

Yöppövuorossa: Nuusku Nummentyttö

Päivyli 3:

Hakuvalmentaja: Luca Lemminkäinen

Hakuvalvojia: Muska Muskeli ja Ortsi Oivaltaja

Etsijät: Frodo Friskis, Rilla Ripeäkinttu ja Jaska Juujuu

Piilossa: Risse Lipsis, Ljuba Justiina ja Fenkku Klenkku

Vahdissa: Zotto Zompaaja

Ravinnonkerääjät: Fenkku Klenkku ja Jaska Juujuu

Yöppövuorossa: Dore Donkkaaja

Päivyli 4:

Hakuvalmentaja: Zotto Zompaaja

Hakuvalvojia: Muska Muskeli ja Ortsi Oivaltaja

Etsijät: Risse Lipsis, Ljuba Justiina ja Fenkku Klenkku

Piilossa: Rilla Ripeäkinttu, Jaska Juujuu ja Nuusku Nummentyttö

Vahdissa: Luca Lemminkäinen

Ravinnonkerääjät: Nuusku Nummentyttö ja Rilla Ripeäkinttu

Yöppövuorossa: Frodo Friskis

Päivyli 5:

Hakuvalmentaja: Luca Lemminkäinen

Hakuvalvojia: Muska Muskeli ja Ortsi Oivaltaja

Etsijät: Rilla Ripeäkinttu, Nuusku Nummentyttö ja Dore Donkkaaja

Piilossa: Risse Lipsis, Ljuba Justiina ja Fenkku Klenkku

Vahdissa: Zotto Zompaaja

Ravinnonkerääjät: Muska Muskeli ja Ortsi Oivaltaja

Yöppövuorossa: Jaska Juujuu

Päivyli 6:

Hakuvalmentaja: Zotto Zompaaja

Hakuvalvojia: Muska Muskeli ja Ortsi Oivaltaja

Etsijät: Risse Lipsis, Ljuba Justiina ja Fenkku Klenkku

Piilossa: Frodo Friskis, Nuusku Nummentyttö ja Dore Donkkaaja

Vahdissa: Luca Lemminkäinen

Ravinnonkerääjät: Ljuba Justiina ja Dore Donkkaaja

Yöppövuorossa: Rilla Ripeäkinttu

Päivyli 7:

Hakuvalmentaja: Luca Lemminkäinen

Hakuvalvojia: Muska Muskeli ja Ortsi Oivaltaja

Etsijät: Frodo Friskis, Nuusku Nummentyttö ja Dore Donkkaaja

Piilossa: Risse Lipsis, Jaska Juujuu ja Fenkku Klenkku

Vahdissa: Zotto Zompaaja

Ravinnonkerääjät: Risse Lipsis ja Frodo Friskis

Yöppövuorossa: Ljuba Justiina

Päivyli 8:

Hakuvalmentaja: Zotto Zompaaja

Hakuvalvojia: Muska Muskeli ja Ortsi Oivaltaja

Etsijät: Rilla Ripeäkinttu, Jaska Juujuu ja Fenkku Klenkku

Piilossa: Frodo Friskis, Nuusku Nummentyttö ja Dore Donkkaaja

Vahdissa: Luca Lemminkäinen

Ravinnonkerääjät: Fenkku Klenkku ja Jaska Juujuu

Yöppövuorossa: Risse Lipsis

Päivyli 9:

Hakuvalmentaja: Luca Lemminkäinen

Hakuvalvojia: Muska Muskeli ja Ortsi Oivaltaja

Etsijät: Frodo Friskis, Nuusku Nummentyttö ja Dore Donkkaaja

Piilossa: Rilla Ripeäkinttu, Jaska Juujuu ja Ljuba Justiina

Vahdissa: Zotto Zompaaja

Ravinnonkerääjät: Nuusku Nummentyttö ja Rilla Ripeäkinttu

Yöppövuorossa: Fenkku Klenkku

Päivyli 10:

Koevalvoja1: Ortsi Oivaltaja

Hakukoe1: Risse Lipsis, Ljuba Justiina, Dore Donkkaaja ja Nuusku Nummentyttö

Piilossa1: Frodo Friskis, Rilla Ripeäkinttu, Jaska Juujuu ja Muska Muskeli

Koevalvoja2: Muska Muskeli

Hakukoe2: Frodo Friskis, Rilla Ripeäkinttu, Jaska Juujuu ja Fenkku Klenkku (aamupäivylin levon jälkeen)

Piilossa2: Risse Lipsis, Ljuba Justiina, Dore Donkkaaja ja Nuusku Nummentyttö

Vahdissa: Zotto Zompaaja

Ravinnonkerääjät: Ljuba Justiina ja Dore Donkkaaja

Yöppövuorossa: Luca Lemminkäinen

Päivyli 11:

Vahdissa: Ortsi Oivaltaja

Ravinnonkerääjät: Zotto Zompaaja ja Risse Lipsis

Yöppövuorossa: Muska Muskeli

Muut vapaalla

Koska lista oli niin pitkä ja vuorot monimutkaisia kesti Luca Lemminkäisellä jonkin aikaa käydä sitä läpi ja hän joutui tuon tuostakin palaamaan takaisin päivyleissä, sillä vaikka hän oli monin tavoin lahjakas nellero ei järjestelmällisyys ja keskittymiskyky kuulunut hänen vahvoihin puoliinsa. Pitkän ajan jälkeen kun Muska Muskeli alkoi jo ääntelemään hermostuneesti, koska itse piti asiaa täysin vesiselvänä, Luca Lemminkäinen nosti katseensa saveen piirrustetusta ohjelmasta ja taputti tassullaan Ortsi Oivaltajaa selkään.

"Olet ylittänyt itsesi ja hyvin lyhyessä ajassa rakas ystävä. Olen sinusta todella ylpeä. Olet näemmä ajatellut asian millin tarkkuudella. Kyllä meidän kelpaa harjoitella tämän ohjelman mukaisesti eikä voi kukaan väittää, että joku toinen pääsisi laistamaan velvollisuuksistansa. Silloin kun olen itse vahtivuorossa voin samalla yrittää pitää yllä yhteyksiä Aki Armaaseen. Taidat olla vaan aika väsynyt kaiken aivotyöskentelysi jälkeen. Voisit kyllä saada vapautuksen tämän päivylin valvontatehtävistä." Tämän sanottuaan Luca Lemminkäinen huokaisi hiljaa miettien kuinka koville ottaisi tällainen tarkka päivylinrytmi monelle heistä. Hän oli itsekin enemmän improvisaattori kuin tiukkojen ohjeiden noudattaja mutta eihän tässä muukaan auttanut.

"Ei tässä nyt ruveta heti muuttamaan ohjelmaa", tiuskaisi Muska. "Kyllä Ortsi Oivaltaja jaksaa suorittaa valvontaa kun minä olen hänen kanssaan. Eikö niin?" Muska Muskeli katsoi tiiviisti vierellään olevaa vanhempaa nelleroa silmiin jolloin tämä nyökkäsi suopeasti vastaukseksi vaikka olisi kyllä mielellään mennyt lepäämään, sillä hänen päänsä tuntui aivan tyhjältä.

Juuri kun Muska Muskeli myhäili tyytyväisenä itseensä saatuaan vierustoverinsa taivutettua tahtoonsa palasi Jaska Juujuu tutulla paikallansa Fenkku Klenkun selässä takaisin mineraalisavimontulta pidellen varoen kiinni jättikokoista lehteä johon savi oli kaavittu. Fenkku Klenkku yritti kävellä kovin tasaisesti vaikka se lyhyempi takajalka aina tahtoi aiheuttaa pientä linkutusta, jotta kallisarvoinen lasti ei tippuisi matkalle. Kun muutkin nellerot huomasivat keräilijöiden saapuneen takaisin he kaikki kerääntyivät kahden keltaturkin ympärille nauttimaan osuutensa terveyssavesta. Sitä ei tarvinnut paljoakaan sisäistää kerralla, sillä sen vaikutus turkkiin, kynsiin, silmiin, kuuloon ja sisäelimiin oli äärimmäisen ravitseva koska se sisälsi niin runsaasti kaikkia tarpeellisia mineraaleja ja vitamiineja, joita nellerot tarvitsivat voidakseen hyvin ja pysyäkseen reippaina ja elinvoimaisina. Myös palaveria pitäneet kolme kaverusta siirtyivät niityn keskelle muiden joukkoon saadakseen osuutensa ennenkuin jaettaisiin tämän ensimmäisen harjoittelupäivylin tehtävät kullekin Honkakodon asukille.

Ljuba Justiina joutui vahingossa ihan Zotto Zompaajan vierelle ja aikoi vetäytä äkkiä vähän kauemmaksi vettä valuvan nelleron vierestä mutta ei ehtinyt tehdä sitä ennenkuin toinen ravisti itseään ja kaikki vedet roiskuivat Ljuba Justiinan päälle. Nyrpistyneenä kastumisestaan hän kiersi koko nelleroringin toiselle puolelle istumaan mutta ei tahtonut löytää tiiviistä ringistä rakoa johon itsensä änkisi että ylettyisi haukkaamaan tarjolla olevaa savea. Siispä hän kajautti kumealla äänellään: "Siirtykää!"

Sen aikaansaamana Ljuba Justiinan edessä istunut Risse Lipsis pyörähti säikähdyksestä ympäri ja hänen esiintyöntyvät alahampaansa näyttivät siltä kuin hän irvistäisi vihaisesti takanaan kumisevalle neidolle, joka hypähti tahtomattaan askeleen taaksepäin ennenkuin tokeni ja siirtyi ringissä vapautuneeseen tilaan. Tämä aiheutti taas sen, että kukin nellero joutui siirtymään paikaltaan ennenkuin kaikki olivat saaneet itselleen takaisin riittävän tilan istua ja rinki tiivistyi uudestaan mineraalisavilehden ympärille. Nuusku Nummentyttöä tietenkin nauratti tämä tilanne ja hän istuikin hytkyen pidätetystä ilosta Dore Donkkaajan vierellä. Toisella puolellaan Dore Donkkaajalla oli Rilla Ripeäkinttu, joka edelleen läähätti äskeisen edes takaisin ryntäilynsä vuoksi ja koki äkillisen rauhoittumisensa hieman haasteelliseksi. Onneksi Dore Donkkaaja on sen verran jykevää tekoa, ettei hänen kummallakin puolellansa olevat levottomat neitokaiset saaneet häntä mitenkään häiriintymään. Lopulta nellerorinki kuitenkin rauhoittui ja kukin haukkasi vuorollaan ja hyvässä järjestyksessä osuutensa savesta kunnes kaikki oli syöty viimeistä raetta myöten. Tämän päälle he vielä söivät viherjuurikkaita, jotka Ljuba Justiina oli tullessaan tuonut mukanaan, välipalaksi, ettei nälkäisenä tarvinnut lähteä harjoittelutehtäviin.

Aterian jälkeen Luca Lemminkäinen johdatteli ystävänsä puron toiselle puolelle missä Ortsi Oivaltajan oiva listaus sijaitsi, jotta hekin voisivat tutkailla tulevaa päivyliohjelmaa ja osaisivat varautua suorittamaan tehtäviään juuri oikeassa järjestyksessä. Hän kehoitti kaikkia lukemaan tarkkaan listan läpi ja käymään tulevinakin päivyleinä tarkastamassa kulloisenkin päivylin tehtävänsä. Tässä kuluikin aikaa huomattavasti ennenkuin kaikki olivat päässeet tutuiksi ohjelman sisällön kanssa mutta harvinaisen vähän mutinoita kuului joukkueen keskuudesta. Tästä johtuen Luca Lemminkäinen vinkkasi Ortsi Oivaltajan vähän sivummalle ja kuiskasi tälle, että siirtyisi vähin äänin omaan pesäkoloonsa levolle. Kyllä he pärjäisivät tämän päivylin ilman häntäkin. Kiitollisena vanhempi nellero vetäytyikin omiin oloihinsa vaivihkaa, jotta se jäisi Muska Muskelilta huomaamatta.

Vihdoinkin tuntuivat kaikki sisäistäneen tulevien aikojen päivylijärjestyksen ja niin oli aika siirtyä itse tekoon. Näin ollen myös Fenkku Klenkku lähti levolle, jotta jaksaisi valvoa koko yöpön vahtivuorollaan ja Zotto Zompaaja siirtyi kaukoputken äärelle vahtia pitämään.

Muu seurue siirtyi kauemmaksi metsään isojen puitten suojaan, jossa hakuharjoittelu oli tarkoitus suorittaa. Jaska Juujuu sai ratsastaa Dore Donkkaajan selässä. Dorella oli kyllä leveä selkä mutta sileäkarvaisena se ei kuitenkaan tuntunut läheskään yhtä mukavalta kuin Fenkku Klenkun pörröinen ja pehmeä selkä. No kaikkihan tässä joutuisi karsimaan mukavuuksistansa, pikku nellero tuumasi suurpiirteisesti.

Vasta kun oltiin päästy perille ja piilo- sekä hakuvuorot oli jaettu huomasi Muska Muskeli, että Ortsi Oivaltaja puuttui seurasta. Hän oli juuri lähtemäisillään takaisin etsimään puuttuvaa valvontapartneriansa kun Luca Lemminkäinen ystävällisesti pidätteli häntä paikoillaan sanoen, että nyt ei olisi aikaa vaan pitäisi hetimiten aloittaa harjoittelut ja häntä tarvittiin kipeästi valvomassa järjestystä niin sanotulla maalialueella mistä kaikki harjoitushaut tuli suorittaa. Muska Muskelin kireä ilme paljasti, että tämä oli hänestä huono vaihtoehto mutta suostui kuitenkin jäämään paikoilleen. Hän epäili kyllä, että hänen selkänsä takana oli nyt juonittu. Kuitenkin hän johdatteli hakijat sivummalle ja piti huolta etteivät vilkuilleet metsään sillä aikaa kun Luca osoitti kullekin piiloutuvalle nellerolle hyvät piilopaikat riittävän läheltä maalialuetta näin alkajaisiksi ja vannotti heitä olemaan aivan hiljaa paikoillaan kunnes heidät oli löydetty. Sen jälkeen Luca siirtyi maalialueelle ja vinkkasi jälkijoukon luoksensa kertoen heille kuinka heidän tulisi etsiä hajuaistillaan ja ilmasta hajun ottaen sekä kuinka ilmoittaa kun piilo oli löytynyt. Hakijoita oli yksi enemmän kuin piilossa olevia nyt kun Ortsi Oivaltaja puuttui ryhmästä mutta tarkoitus oli, että aina yksi hakija etsisi vain yhden piilottelijan kerrallaan. Näin ollen saisi Muska Muskeli siirtyä myös piiloon metsään sen jälkeen kun ei enää valvoisi, etteivät muut päässeet vilkuilemaan mihin siellä piilouduttiin. Aluksi ei tulisi käyttää mitään muita taktiikoita kuin vain se ilmoittaminen ettei mitään turhia loukkaantumisia sattuisi joukkiolle.

Näin saatiin hakuharjoittelut käyntiin. Ensimmäiset haut eivät oikein ottaneet sujuakseen ja nelleroita rynnisti edes takaisin metsän siimeksessä etsimässä toisia nelleroita. Tuo nenän käyttö muuhun kuin jälkien etsintään ei ollut mitenkään tuttu asia. Kun sitten ensimmäinen, joka oli Jaska Juujuu, löysi oman piilottelijansa, eli Ljuba Justiinan, kalliolohkareen suojasta tuntui hänestä kummalliselta ruveta kailottamaan toisen korvan vieressä, jotta ilmoittaisi muille suoriutuneensa tehtävästään. Eihän sitä nyt ystävilleen kailoteltu ihan turhan tähden. Ljuba Justiina kuitenkin piti tassujaan valmiiksi korviensa edessä, että säästyisi toisen kirkkaan kimeältä kiljunnalta näin lähietäisyydellä. Hänellä oli vielä tuoreessa muistissa korviensa sointi kun olivat kaikki kokoontuneet Ydinluukammiosaaressa. Hetken mietiskeltyään kuinka tekisi Jaska Juujuu siirtyikin vähän kauemmaksi löydöstään ja alkoi haukkumaan kimeätä haukuntaa maalialueelle päin. Tällöin vielä muut ja nopeajalkaisemmat nellerot rynnistivät ympäri metsää etsien piilopaikkoja. Näin tämä pikkuinen nellero oli hyvinkin nopeasti oivaltanut hakemisen jujun ja hyvin lyhyillä jaloillaan oli ensimmäisenä löytänyt hakemansa.

Kimeän äänen kuultuaan Luca Lemminkäinen suuntasi ääntä kohti ja saapui paikalle, jossa Ljuba Justiina edelleen piteli korviaan. Hän kehui pientä nelleroa reippaaksi ja taitavaksi etsijäksi ja niin he siirtyivät kaikki kolme takaisin maalialueelle odottelemaan seuraavia ilmoituksia. Melko pian tämän jälkeen metsästä kuului vaimeata puhkumista, jota oli vaikea erottaa puiden suhinasta. Luca Lemminkäinen reagoi vasta hetken päästä vaimeaan ääneen ja lähti kulkemaan sitä kohti. Hän saapuikin muutamia juoksuaskelia otettuaan ison pusikon luokse, jossa tiesi Risse Lipsiksen piileskelevän. Tämän vierellä haukkumiseen tottumaton Dore Donkkaaja seisoi hämillisen näköisenä. Luca Lemminkäinen kehui jykevää nelleroa hyvästä työstä mutta sanoi samalla, että tuota ilmaisua oli harjoiteltava. Kaksi muuta hakijaa, eli Rilla Ripeäkinttu ja Frodo Friskis, juoksivat edelleen ympäri metsää jotakuinkin päättömästi mutta intoa puhkuen.

Palattuaan jälleen maalialueelle kului edellisen onnistuneen etsinnän jälkeen jo niin pitkä aika ilman, että mitään tapahtui, jotta Luca Lemminkäinen oli aikomaisillaan kutsua etsijät takaisin maalialueelle lisäohjeita kuuntelemaan ennenkuin päästäisi heidät taas hakemaan. Kohta metsästä rymistivät kuitenkin Rilla Ripeäkinttu ja Nuusku Nummentyttö peräkanaa.

"Minut löydettiin", naureskeli Nuusku Nummentyttö lähestyessään maalialuetta.

Luca Lemminkäinen huokaisi syvään ja piti nuorille pienen puhuttelun siitä, että löydettyä piiloa ei saanut jättää vaan siellä oli pysyttävä ja ilmoitettava muille kunnes apujoukot saapuivat paikalle. Tosipaikan tullenhan löydetty tunkeilija tai mikä lie puikkisi pakoon sillä aikaa kun etsijä poistuisi tämän luota muille ilmoittamaan. Luca Lemminkäinen alkoi ymmärtää, että tuota ilmaisua oli myös harjoiteltava erikseen.

Nyt puuttui enää Frodo Friskis ja piilotteleva Muska Muskeli joukosta.

Luca Lemminkäinen tähyili metsään päin ja näkikin siellä liikettä. Frodo Friskis siellä hyppeli tasajalkaa ison kiven luona mutta ei päästänyt ääntäkään. Luca Lemminkäinen lähti sitten vielä tarkastamaan, oliko kenties viimeinenkin piilottelija löytynyt ja siellähän Muska Muskeli kyykkikin piilossa kiven takana. Jälleen hän joutui mainitsemaan ääni-ilmaisusta sillä tuollainen hyppely ei kovin kauaksi näkyisi. Frodo Friskis ei millään olisi halunnut alkaa haukkua Muska Muskelille ja päätteli, että jos hän liikkuisi vilkkaasti puolelta toiselle se ajaisi saman asian.

Kun vihdoin joukkio oli kokonaisuudessaan kerääntynyt maalialueelle päätti Luca Lemminkäinen, että ei enää tehtäisi hakuja sinä päivylinä vaan harjoiteltaisiin ilmaisua loppuajan. Häneltä itseltään lähti haukku varsin helposti ja niin lähti myös Jaska Juujuulta, joka saikin vapautuksen ilmaisuharjoittelusta, jotta toisten korvat säästyisivät.

Aikansa metsästä kuului säälittäviä pikku puhinoita kunnes ajan kanssa alkoi nelleroitten äänialat aueta. Muska Muskelin terävä haukku rupesikin sujumaan mallikelpoisesti melko pian. Dore Donkkaajakin sai aikaiseksi muutamia komeita haukkuja, joskaan mitään sarjahaukuntaa ei tuntunut tulevan. Ljuba Justiinalla ei yleensäkään ollut ongelmaa sarjahaukun kanssa ja hänelläkin oli kovin kumea ja kantava ääni mutta normaalisti hänkään ei turhia haukuskellut. Muilla se tuotti enemmän vaivaa kun eivät yleensäkään haukkuneet paitsi ehkä pelästyessään jotakin. Lopulta oli kuitenkin kaikki ryhmäläiset saaneet haukkuja aikaiseksi vaikka se Frodo Friskiksen kohdalla olikin lähes mahdotonta. Kun oltiin päästy siihen, että metsästä kaikui erilaisia haukkuja ympäristöön niin, että ihan kaikki olivat saaneet ainakin jotakin ääntä aikaiseksi päätti Luca Lemminkäinen lopettaa päivylin harjoitukset siihen ja lähetti ravinnonkerääjät Ljuba Justiinan ja Dore Donkkaajan työhönsä, että kaikki saisivat iltuuspalaa syödäkseen.

Saatuaan kaikille vielä vanhaa satoa olevat lihariisipötkylät kerättyä kasaan Ljuba Justiina läksi Luca Lemminkäisen pyynnöstä viemään myös koloissaan lepääville nelleroille ja kaukoputkella istuvalle Zotto Zompaajalle omansa.

Täten tämä karvainen kansa rauhoittui iltuuspalalle jonka jälkeen kävivät kukin hörppäämässä raikasta vettä purosta. Luca Lemminkäinen oli lopulta aika tyytyväinen päivylin harjoituksiin ja oli luottavaisin mielin, että kaikki oppisivat riittävästi hausta, jotta heistä tulisi lyömätön ase tunkeilijoita vastaan säädyllisessä ajassa. Samalla hän pähkäili mielessään kuinka oli Aki Armaan laita. Aki Armaan olisi tähän mennessä ollut pitänyt ehtiä jo lähes pohjoisen seuduille saakka jos nyt piti sitä suuntanaan. Luca Lemminkäinen ei paljoa reissaillut eikä niinkään tuntenut sen seudun oloja tahi nelleroita erityisen hyvin. Toki hän oli ollut mukana näiden pelastusoperaatiossa mutta kukin sai maahan päästyään itse etsiä itselleen sopivat asuinsijat, joten mitään lähempää tutustumista ei tapahtunut suinkaan kaikkien kanssa. Aki Armaalla taasen oli tuttuja siellä täällä koska ei kauaa pysynyt aloillaan yhdessä paikassa vaikka pitikin Honkakotoa kotinaan.

Hän havahtui mietinnöistään kun Rilla Ripeäkinttu tuli häntä kutsumaan mukaansa jolkottelemaan vähän toisista syrjään, että saisivat viettää hetken aikaa kahdestaan. Myös Dore Donkkaaja ja Ljuba Justiina läksivät katsomaan tulevaa mutta vielä keskeneräistä yhteistä pesäkoloaan. Jaska Juujuu tunsi itsensä vähän ulkopuoliseksi kun Nuusku Nummentyttö kirmaili Frodo Friskiksen perässä yrittäen napata kepin tämän suusta ja aina välillä pieni Risse Lipsiskin teki leikkimielisiä hyökkäyksiä juoksijoihin päin silloin kun he vilistivät tämän ohitse. Hän huomasi, että Muska Muskeli istui niityn keskellä olevalla kumpareella ja katseli toisten touhuja mutta ei itse hievahtanut paikoiltaankaan. Hän meni ja liittyi Muska Muskelin seuraan kumpareelle tekemään samaa vaikka kyllä hänellekin keppileikit olisi kelvannut mutta ei pärjännyt niissä hommissa lyhytjalkaisena toisille.

Pikkuhiljaa alkoi hämärtyä taivaan valo, joten oli aika tehdä kaukoputkella vahdinvaihdos. Ennen sitä Luca Lemminkäinen kävi kuitenkin keskustelemassa Zotto Zompaajan kanssa menneestä hakuharjoittelusta, jotta tämä osaisi aloittaa omalla valmennusvuorollaan seuraavan päivylin harjoittelun myös ilmaisukierroksella.

Pimeys laskeutui niittyjen ylle ja Fenkku Klenkku levänneenä ja raikkaasta vedestä, jonka kävi purossa hörppäämässä, virkistyneenä istui yksin ja orpona vahtia pitämässä kaukoputken äärellä tarkkaillen maan rajoja ja alueita koko pitkän yöpön kun muut nukkuivat päivylin rasitusten jälkeen syvää ja levollista untaan.

Seuraavat päivylit sujuivat mallikkaasti harjoitusten ja muiden touhujen lomassa ja jaetut tehtävävuorot toimivat hyvin eikä niistä juurikaan jupistu. Edistystä tapahtui kaikin puolin hakuharjoittelijoiden kesken ja kun valvojiakin oli kaksi niin asiat sujuivat hyvässä järjestyksessä. Mitään outoa ei ollut havaittavissa tämän ajanjakson aikana missään suunnalla joten jätämme Honkakodon väen touhuinensa vähäksi aikaa omiin oloihinsa ja palaamme tiedotusagenttimme luokse seuraamaan matkan vaiheita.